Leve Vroniplag

Tijdens mijn ijverige google-sessies naar gevalletjes van wetenschapsfraude, is mij het volgende opgevallen: Verschillende groepen wetenschappers lijken verschillend te frauderen. Eigenlijk is dat ook wel logisch, want de doelen die deze groepen nastreven zijn anders.

Degenen die een steile wetenschappelijke carriere nastreven moeten stelselmatig spectaculaire resultaten halen. Hun papers moeten verschijnen in top-bladen, en moeten minimaal 50 citaties scoren. Met andere woorden… Fraudeurs uit deze groep zullen proberen om spectaculaire resultaten te forceren, waarmee ze zich ‘centre stage’ kunnen positioneren. De Stapels en de Schöns van deze wereld moeten een High risk – High yield strategie volgen. Spotlights, flash that smile, turn on that charm… En dan op naar het volgende succes, een nieuw prachtresultaat, een  aansprekende artikel in Nature of Science, en een volgende prestigeuze prijs.

Degenen die een promotie nastreven om enkel hun maatschappelijke carriereperspectief te verbeteren, voelen zich wellicht meer aangetrokken tot low risk-maximum efficiency strategien. Zij vallen terug op plagiaat.

Echter .. De techniek ontwikkelt zich in een rap tempo en wat gisteren low-risk was, is vandaag suicidaal. Proefschriften en papers kunnen tegenwoordig namelijk met een ‘druk op de knop’  gecontroleerd worden op plagiaat. Een programma daarvoor heet Vroniplag. En nu komt het ….

Als de maatschappelijke carriere gestalte krijgt, krijgt de fraudeur ineens veel zichtbaarheid. In het bijzonder politici stappen in de publieke arena en krijgen ook nog eens flink wat tegenstanders. Na het geval zu Gutenberg is er in Duitsland een ware hause ontstaan om proefschriften van politici met VroniPlag te onderzoeken. En inderdaad … Het ene na het andere geval van plagiaat wordt ontdekt. Het zal wel een statistische fluke zijn, maar tot nu toe betreft de plagiaatfraude alleen politici van de FDP en het CDU/CSU.

Mag ik u even voorgaan?

Karl-Theodor zu Gutenberg (CDU)

https://activescience.wordpress.com/2011/12/29/51/

Silvana Koch-Mehrin (FDP)

http://www.taz.de/Nach-Plagiaten-in-Doktorarbeit/!73235/

http://www.taz.de/Noch-mehr-Plagiate/!72759/

Margarita Mathiopoulos (FDP)

http://www.taz.de/Noch-ein-Plagiatsverdacht-in-der-FDP/!74455/

Naschrift: Op 18.04.2012 besluit de Universiteit Bonn Mathiopoulis de Dr. titel af te nemen. Hiermee komt een einde aan de langste plagiaatsafaire in Duitsland.

 

Jürgen Goldschmidt (FDP)

http://www.taz.de/Neuer-Plagiatsverdacht/!75531/

Jorgo Chatzimarkakis (FDP)

http://taz.de/Plagiate-in-Doktorarbeit/!74394/

Bernd Althusmann (CDU)

http://www.taz.de/DOKTORWRDE-/!75258/

http://www.taz.de/Plagiatsvorwuerfe/!74011/

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leve Vroniplag

  1. Pingback: Vroniplag eist nieuw slachtoffer: Annette Schavan, Bundesministerin voor onderwijs en wetenschap, vecht voor haar Doctor graad | Active Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s