ITER relevant in line ECE systeem voor MHD controle op Asdex Upgrade

Een nieuw, ITER relevant, in line ECE systeem voor MHD controle is geïnstalleerd in Asdex Upgrade (AUG).

AUG is uitgerust met een ECRH/CD systeem met multi-frequentie gyrotrons, die in 4 stappen afstembaar zijn over het gebied van 105 tot 140 GHz. Het AUG ECCD system beschikt over de ‘fast directional switch’ FADIS. Naast de standaard functionaliteit van FADIS (Power or Beam Combiner en de FAst Directional Switch) gaan we FADIS inzetten voor in line ECE.

Fadis staat in de AUG beam-line en wordt de eerste trap van het in line ece systeem. Vorige week is de FADIS cavity controle getest in Stuttgart: Een speciaal FADIS systeem voor in line ECE (FADIS MKIII) is ontwikkeld door IFP Stuttgart. Een door FOM ontwikkeld sensorsysteem meet de power-leakage en fase aan de FADIS uitgangen. Closed-loop experimenten met een door TNO ontwikkelde mover coil en controle systeem tonen aan dat Fadis afgestemd kan blijven. De FADIS notch wordt binnen 5 ms gelocked op de -de door thermische effecten- varierende gyrotron frequentie. Hiermee is het issue van waveguide compatibility en continuous wave operation van een in line ece systeem opgelost.

Een Mach-Zehnder interferentie filter is de tweede trap van AUG systeem. Het Mach-Zehnder interferentie filter werkt in tandem met FADIS en neemt stray radiation van het gyrotron en cross talk tussen de twee outputs voor zijn rekening. De Mach-Zehnder is gebouwd door Heeze Mechanics. De acceptatietests van het systeem toonden een perfecte overeenkomst met de fase afhankelijke berekeningen.

Afgelopen week werd de Mach-Zehnder met een low power notch filter op een supportframe gemonteerd. Daarna werd het supportframe in de AUG hal getakeld, en werd het support frame boven op FADIS gemonteerd. Gisteren ging de waveguide dicht.

De installatie van dit systeem is een milestone voor alle onderzoekslijnen in het FOM Programma 120. Het systeem maakt de controle van MHD modes in plasma mogelijk. Een verscheidenheid aan controlers en real-time detectie technieken (ontwikkeld door TUE) zullen in de komende 2 jaar geimplementeerd worden. De beste zaagtand controller en tearing mode controller zullen ingezet worden voor experimenten met impurity transport, energetische deeltjes transport, en de interactie tussen de zaagtand instabiliteit en Neo-classical tearing modes.

Wat ECE, ECRH, MHD, zaagtanden, tearing modes en tokamaks zijn, leg ik later uit.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Innovatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ITER relevant in line ECE systeem voor MHD controle op Asdex Upgrade

  1. Jona zegt:

    Ik ben nieuwsgierig naar het vervolg… 😉

    • Het vervolg is dat er nu (!) gemeten wordt. Er bleek een kleine component niet naar specs te zijn gemaakt, dus het is niet optimaal. Volgende week krijgen we de nieuwe component. Dit is de laatse meting voordat we de controle lus gaan sluiten. Alles goed met je, Jona?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s