De Eindhovense toga

De Eindhovense Toga

Overgenomen uit de Cursor

Het bedrijf Schraauwers en Zoon uit Kaatsheuvel was er in maart 1955 als de kippen bij om de toga’s van de toen nog op te richten Technische Hogeschool Eindhoven te mogen maken, vermeldt de Kleine TU/e Encyclopedie. De firma schreef hierover destijds een brief aan, let op, de pr-afdeling van Philips.

In oktober 1956 mocht Schraauwers langskomen bij de eerste rector magnificus van de Technische Hogeschool Eindhoven, prof.dr. Hendrik Dorgelo.

De eerste veertien toga’s die Schraauwers en Zoon in 1957 leverde, kostten driehonderdvijftig gulden per stuk. De huidige TU/e-toga kost, inclusief baret, zo’n negenhonderd euro. Aan sommige universiteiten bestaat een togafonds waaruit hoogleraren een bijdrage kunnen krijgen voor de aanschaf van een toga. De TU/e heeft zo’n fonds niet, wel kunnen hoogleraren toga’s (en toebehoren) lenen. Dit zijn veelal toga’s van gepensioneerde of overleden professoren.

De TU/e-toga is gemaakt van zwarte wolpolyester en fluweel, met in wijnrood gevoerde mouwen. In één toga zit al gauw een meter of vier aan stof verwerkt.

De pedellen van de TU/e dragen, als enigen, een toga met in zilver het logo van de universiteit erop geborduurd.

Hoogleraren dragen de toga bij intree- en afscheidsredes, promoties, de dies, de opening van het academisch jaar en soms (per faculteit bepaald, want niet verplicht) bij de uitreiking van masterdiploma’s. Hoogleraren die oorspronkelijk aan een andere universiteit zijn benoemd, mogen de toga van die instelling blijven dragen. Hoogleraren aan de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie hijsen zich het vaakst in toga; aan deze faculteit vinden de meeste promoties plaats.De Eindhovense academische dresscode schrijft onder de toga een donker kostuum, een wit hemd, een grijze das (behalve voor dames) en zwarte schoenen voor.

Professoren mogen bij academische plechtigheden de originele versierselen horend bij hun eventuele Koninklijke onderscheidingen op hun toga dragen. Een gewoonte blijkt dit trouwens niet. “Bij het vijftigjarig bestaan van de universiteit in 2006 deed een aantal het wel, maar de meesten zijn er gewoon te bescheiden voor”, denkt Annelies Verschuren van het Bureau voor Promoties en Plechtigheden.

De meeste toga’s worden bewaard in de togakamer in de kelder van het Auditorium. De kamer is voorzien van een kleedruimte, douche, toilet en grote spiegels. In deze academische kleedkamer hangen, in grijze en rode lockers, zo’n tweehonderdvijftig toga’s. Dit is inclusief twaalf leentoga’s voor buitenlandse bezoekers of nieuwe hoogleraren die nog geen eigen exemplaar hebben, plus zo’n dertig achtergelaten toga’s van emeriti en overleden hoogleraren.

De dragers zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van hun toga’s. De TU/e liet alle toga’s overigens reinigen na de brand in het Auditorium in november 1994, waar ze weliswaar ongeschonden uitkwamen, maar een fikse brandlucht aan overhielden. Na deze brand werd ook een nieuwe (de huidige) togakamer in gebruik genomen, tot tevredenheid van pedel Cees Heijmans: “In de oude kamer, naast de Senaatszaal, hadden we vaak last van motten. We hebben toga’s moeten weggooien omdat ze helemaal waren aangevreten; als je ze tegen het licht hield, keek je er zo doorheen.”

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Janus. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s