Roboned & Vision and Robotics conferentie: Publicatie RoboNED Strategische Agenda

Door Heico Sandee, platformmanager bij Roboned, en TU/E

Op 5 en 6 juni 2012 werden de tweede RoboNED conferentie en de Vision & Robotics conferentie georganiseerd in conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven. Er waren lezingen op het gebied van roboticatechnologie en haar toepassingsmogelijkheden. Tevens waren er vele demonstraties en presentaties te bezoeken over de laatste ontwikkelingen.

Robots spelen al lang een belangrijke rol in de geautomatiseerde industrie: grote robotarmen staan bijvoorbeeld opgesteld in assemblagecircuits voor auto’s of voeren pick & place taken uit. Robots worden echter ook veelvuldig gebruikt in de veeteelt, waar koeien worden gemolken  en de stallen worden schoongemaakt door volautomatische robots. Dit soort specialitische robots is bekend bij het grote publiek, maar er staan ons ook andere nieuwe toepassingen te wachten.

Servicerobots, ofwel robots die routinematig een aantal diensten uitvoeren, zoals schoonmaken, bewaken van gebouwen en bijvoorbeeld voorzien in recreatieve faciliteiten, zullen doordringen in onze huiskamers. Ook kunnen robots in de toekomst een belangrijke rol spelen in de oplossing voor de toenemende druk op het verzorgen van mensen in de gezondheidszorg. Dit is van groot belang, want de demografie verandert: mensen leven langer en het tekort aan verzorgend personeel stijgt hard.

Technologisch behoort Nederland tot de top van de wereld. De nauwe intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid op nationaal en internationaal niveau, heeft Nederland groot gemaakt en marktleider op diverse zeer belangrijke technologiegebieden. Dit is een van de belangrijkste basisingrediënten waar Nederland op kan scoren in het snel opkomende gebied van de robotica, als we op de juiste vragen weten te focussen.

Een hoogtepunt was daarom de presentatie van de startegische agenda van RoboNED. Chris Buijink, secretaris generaal van het ministerie van EL&I, Eppo Bruins, executive director van technologiestichting STW en Robert van der Drift, hoofd informatica bij NWO namen de Strategische Agenda publiekelijk in ontvangst.

Stefano Stramigioli (rechts) reikt het eerste exemplaar van de Strategische Agenda uit aan Chris Buijink, secretaris generaal van het ministerie van EL&I.

RoboNED is het Nederlandse Robotica platform voor bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke instellingen. Het doel van RoboNED is het genereren van een sterke Nederlandse roboticamarkt door een gezamenlijke visie. Om dit doel te bereiken is samenwerking en kennisuitwisseling van zowel experts vanuit de commerciële, maatschappelijke als wetenschappelijke segmenten van groot belang. Met RoboNED is een Nederlands platform gecreëerd waarin prioriteiten van activiteiten op het gebied van de robotica maar ook de toepassingen van robots met geïnteresseerden en belanghebbenden onderling afgestemd worden. Dit heeft geleidt tot een strategische ontwikkelingsagenda waarin de prioriteiten staan waarin men in Nederland zich op de korte, de middellange en de lange termijn zal gaan richten. De partijen zijn bij elkaar gebracht om gezamenlijk de gehele ‘voedingsketen’ van technologie tot psychologie en ethiek op het gebied van de robotica af te dekken en op elkaar af te stemmen.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Innovatie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s