Kleine twitter cursus van het heelal van Govert Schilling & Marcus Chown

Ach, hadden de fysici van stichting FOM en de werktuigbouwers van de TU/e maar de twursus van @govertschilling (volgt 1512, en wordt gevolgd door 8191) en @marcuschown (volgt 373, en wordt gevolgd door 6541) gelezen in de volkskrant.

Tijdens zijn toespraak op de 24-uurs meeting van de TU/e werktuigbouwkunde faculteit benadrukte @m_steinbuch (volgt 3024, en wordt gevolgd door 2793) het belang van twitter voor wetenschappers om te communiceren over hun werk en hun resultaten. De boodschap is niet aangekomen, want er is bijna geen twitter activiteit van de PhD studenten en de faculteitsstaf.

Op de physics@FOM meeting, 17 en 18 Januari 2012, werden de sociale media nog zwaarder aangezet. De voorzitter van de raad van bestuur van FOM, @nlopescardozo (volgt 4 personen, wordt gevolgd door 7), moedigde tijdens zijn openingstoespraak de FOMmers aan om eens flink te twitteren over de meeting.

Het twitterthema kwam daarna nog een paar keer terug. Aan groepshoofden werd twee weken voor de meeting gevraagd om in 140 tekens uit te leggen wat ze doen. Tijdens het diner bleek dat de meeste groepsleiders niet hadden doorzien dat dit een twitter-simulatie was.

De moderatoren van het FOM diner @JobJdK (volgt 63, wordt gevolgd door 30) en @mdegraef (volgt 0, wordt gevolgd door 9), hadden een flow-chart gemaakt om aan te tonen dat twitter HET sociale medium is voor wetenschappers om hun spectaculaire vondsten op enthousiaste wijze met de wereld te delen. Wegens hun bühne-presence worden @JobJdK en @mdegraef in het FOM-circuit ook wel ‘Peppi en Kokki’ of ‘the dynamic duo’ genoemd. Met een knipoog hebben ze ook nog een twitteraccount aangemaakt met een verwijzing hiernaar, @KokkiPeppi (volgt 12, wordt gevolgd door 6).

Tenslotte ging ook FOM directeur @wimvansaarloos (volgt 9, wordt gevolgd door 42) op het belang van communicatie met twitter in.

Na een dergelijke introductie kan het resultaat alleen maar tegenvallen. Uit de stroom van non-informatie die het internet opgestuurd werd (over de lunch, het diner, de disco, eigenlijk over alles behalve interessante fysica) kon slechts een conclusie getrokken worden.

Het valt helemaal niet mee om zinnige informatie te persen in 140 tekens! Als het dan ook nog interessant moet zijn, of zelfs spannend en prikkelend, en je mag bijna geen voorkennis veronderstellen, dan is het twitteren over wetenschap een uitdaging.

Op de twursus van Govert Schilling en Marcus Chown wordt voorgedaan hoe het wel moet! In een serie van puntige, grappige, en informatieve antwoorden van 140 tekens schetsen Schilling en Chown een helder beeld van behoorlijk complexe materie. Natuurlijk is de twursus niet bedoeld voor professionele wetenschappers en ingenieurs, maar voor een algemeen geïnteresseerd publiek. Maar daarom is de twursus  juist zo interessant voor wetenschappers die to the point willen communiceren met niet-vakgenoten.

Gelukkig voor de FOMmmers en de TU/e werktuigbouwers is de twursus nu uitgebracht in boekvorm. In de “Kleine twitter cursus van het Heelal” worden 140 grote vragen beantwoord met kleine antwoorden. De 14 thema’s die behandeld worden zijn divers. Beginnend bij de Aarde en de hemel, komen de maan, de ruimte, de zon, het zonnestelsel, de sterren, het melkwegstelsel, sterrenstelsels, en het heelal aan bod, maar ook de geschiedenis van de sterrenkunde en de telescoop worden besproken.

Wat kunnen de FOM fysici en TU/e werktuigbouwkundigen allemaal leren van de kleine twitter cursus?

  1. Om te beginnen worden feiten kort en bondig benoemd. Er wordt verteld hoe het zit.
  2. Dan wordt er geïnterpreteerd. Er wordt verteld waarom het zo is.
  3. Jargon wordt vermeden, maar –wat ik heel leuk vind- de emoties die bepaalde fenomenen kunnen oproepen worden benoemd.
  4. En ten slotte: Hier houdt het precies op. Er wordt niet getracht om te bewijzen dat het zo moet zijn en niet anders. Er wordt niets berekend of afgeleid.

De bottomline is: communicatie via twitter is moeilijk. Het is een kunst om je boodschap in 140 tekens voor een breed publiek interessant te maken. Schilling en Chown slagen daar erg goed in. Dit boekje is dus een must voor wetenschappers die zich op het gladde pad van de moderne wetenschapscommunicatie willen begeven.

Wellicht wordt het nog wat met het twitteren op de DCT-dag2012 en physics@veldhoven 2013.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Reflectie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s