Over de zin, onzin en zonde van slechte wetenschap

De stroom aan reacties over de affaire Stapel blijft komen.

Op 4 december schrijft Gerben van Kleef een opinie in de Volkskrant. Het stoort hem dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat de mediagenieke studies van Stapel en zijn frauduleuze praktijken representatief zouden zijn voor de sociale psychologie als geheel. Hij wijst er op dat in andere velden evenzeer grote affaires plaatsvonden. Tevens richt het meeste onderzoek in de sociale psychologie volgens van Kleef zich op relevante maatschappelijke kwesties. Het is daarom onzinnig om al dit degelijke, theoretisch onderbouwde werk over één kam te scheren met het sexy onderzoek van Stapel. Langdurig gedegen onderzoek dat genuanceerde conclusies oplevert, kreeg in de media veel minder aandacht dan de sexy onderzoekjes van Stapel. De onderzoeken van Stapel, waar nu lacherig over wordt gedaan, werden eerst enthousiast breed uitgemeten in diverse media, aldus van Kleef.

Maarten Keulemans voert op 7 december overtuigende argumenten aan dat het wel meevalt met de bias van de media voor sexy onderzoekjes, en benadrukt het belang van gedegen wetenschapsredacties.

In de Financial Times van vandaag poogt Simon Kuper de sterke reacties op de affaire Stapel in een culturele context te plaatsen. Het artikel begin t met de volgende subkop: “Different societies deal differently with sinners, and the Dutch seem particularly unforgiving.” In katholieke landen kan absolutie worden verkregen. Het is geen wonder dat Silvio Berlusconi, vlak na belastingfraude, weer een gooi doet naar het premierschap. Amerika heeft een sterke ‘born again christian’ traditie, waardoor Bill Clinton, na publieke bekentenis over de Monica Lewinsky affaire, nu een van de meest gerespecteerde politici van Amerika is. De Nederlanders zijn calvinistisch, en er zijn in Nederland geen tweede kansen voor zondaars, volgens Kuper. Zijn oude schoolkameraad Stapel zal geen tweede kans krijgen in Nederland.

Het lijkt erop of Kuper dat betreurt, maar ik kan alleen maar hopen dat hij gelijk heeft.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s