Een problematisch probleem!

Is de kerst suf? Bent u uitgekeken op clichématige Amerikaanse kerstfilms met Chevy Chase? Lees dan het onderstaande. Met dank aan Inge Steinbuch, die me de Huffington Post-link twitterde…

Ook de Huffington Post heeft Retraction Watch ontdekt. Uit de retractions is een top 5 voor 2012 samengesteld, en daar zitten echt een paar juweeltjes bij. De mooiste vind ik een mathematische bijdrage uit januari 201o aan het tijdschrift Computers & Mathematics with Applications (Elsevier). De bijdrage werd pas teruggetrokken in april 2012, wegens gebrek aan wetenschappelijke inhoud. Of beter gezegd omdat de bijdrage GEEN wetenschappelijke inhoud heeft (“contains no scientific content”).

Deze motivatie voor retractie is opmerkelijk, want de hele paper was slechts een pagina lang, en had de nogal generieke titel: “A computer application in mathematics.” De bijdrage was geschreven door de fictieve auteur M. Sivasubramanian en de echte auteur S. Kalimuthu, die voor Budweiser (!) werkt.

Als appetizers: De paper had een abstract van een zin: “In this study, a computer application was used to solve a mathematical problem.” Deze abstract voldoet niet aan de eis van “a clear statement in the abstract what are the new contributions of the paper and in which of the fields outlined above.” In de tekst stonden stijlbloemen als: “Computer magnification is a Universal computer phenomenon” en “This is a problematic problem.”

Hoe leuk dit ook allemaal is, het roept toch een aantal vragen op. Om te beginnen zou ik heel graag de refereerapporten van dit verhaal willen zien. En hoe gaat een blad om met referee’s die zo’n non-verhaal accepteren? Neemt de editor de verantwoordelijkheid voor een dergelijke blunder? Heeft de editor überhaupt de tekst wel gelezen voor publicatie?

Ik heb de -nieuwe- editor in chief gemaild met het verzoek om de refereerapporten te mogen inzien, ik houd u op de hoogte…

De andere voorbeelden zijn ook het lezen waard. Enjoy!

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een problematisch probleem!

  1. Mark zegt:

    Erg vermakelijk. Ook interessant om te zien dat Stapel het zelfs in internationale lijstjes tot de top-5 heeft geschopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s