Meten is weten! Hoeveel data wordt door een big science experiment geproduceed?

Even heel praktisch, een klein -strictly factual- blogje.

Heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel data door een big science experiment geproduceed wordt? En hoe begint zo iets? Enig idee?

JET, het kernfusie flagship bij Oxford begon op 25 juni 1983 met de eerste puls. Bijgevoegd is het plaatje van de eerste datasheet. Daaronder de enige tijdsopgeloste meting die werd opgeslagen: de plasmastroom.datasheet_JET1

Current_JET1

Ik kijk met enige weemoed naar deze plaatjes. Ik was sessieleider (dat is eigenlijk een JET testpiloot) van 1999 tot 2009. Overigens: ik ga het dit jaar weer doen, en er komt een opfris cursus op me af en een aantal lauwbiersessies in lokale pubs in Oxford ; – )

Hoe ontwikkelt zich de data-productie (en consumptie!)  over de jaren? Hieronder zie je een plaatje: JET data volgt gewoon keurig Moorse’s law: Iedere 2 jaar is er een verdubbeling van de data:

morselaw_JET

We zitten nu op een productie van 50 GByte per ontlading. Ook heel boeiend is het gebruik van imaging-data. Real-time beeldverwerking wordt nu systematisch ingezet in RT protectiesystemen voor de first wall, waar de gloeiende plasma ster wordt gelegd op een vaste stof. Hieronder zie je hoeveel data zijn opgeslagen als functie van het pulsnummer (zeg maar tijd). Vanaf pulse 80.000 worden de beelden ingezet, en dat is duidelijk terug te zien in de grafiek.

Storeddata_JET

Met dank aan mijn biervriend en collega Andrea Murari!

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Innovatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s