Vroniplag eist nieuw slachtoffer: Annette Schavan, Bundesministerin voor onderwijs en wetenschap, vecht voor haar doctorsgraad

Annette Schavan, Bundesminister voor onderwijs en wetenschap is afgelopen zaterdag afgetreden. Haar positie was onhoudbaar geworden nadat een commissie van de Universität Düsseldorf tot de conclusie kwam dat Annette Schavan bepaalde stukken uit haar proefschrift heeft overgeschreven zonder bronvermelding. Volgens Vroniplag, het antiplagiaatsblog dat de zaak aan het rollen bracht gaat het in totaal om ongeveer 70 verdachte passages.

Schavan vecht de beslissing aan. In haar visie is haar proefschrift acceptabel onder de normen die golden tijdens haar promotie. Ze mag derhalve vooralsnog de titel voeren.

Frau Dr. A. Merkel en Frau Dr. (nog wel) A. Schavan. De laatste moest wegens de plagiaatsaffaire rond haar proefschrift aftreden.

Frau Dr. A. Merkel en Frau Dr. (nog wel) A. Schavan. De laatste moest wegens de plagiaatsaffaire rond haar proefschrift aftreden.

De afgelopen jaren is de Duitse politiek regelmatig getroffen door promotiefraudeaffaires. In bijna alle gevallen betrof het plagiaat. De betrokken politici waren voornamelijk van het CDU en de FDP. In Duitsland begint nu de discussie over de fall-out van deze affaires voor het aanzien van de wetenschap en het gebruik van titels buiten de wetenschap.

Prof. dr. Fritz Strack (Universität Würzburg) betoogt dat het plagiaat deels een gevolg is van de te grote waarde die in Duitsland wordt gehecht aan promoties. Een doctor titel is in Duitsland goed voor een verschil in aanvangsjaarsalaris van 8000 tot 18000 euro. Dat trekt veel mensen zonder wetenschappelijk interesse aan. Strack betoogt dat promoties alleen zouden moeten worden gedaan door mensen met een duidelijke wetenschappelijke affiniteit en dat titels alleen zin hebben binnen het wetenschappelijk bedrijf.

Maar het politieke bedrijf gaat door. Frau Dr. Johanna Wanka, de nieuwe Bundesministerin voor onderwijs en wetenschap is aangetreden. Zij is een gepromoveerde wiskundige.

Voor wie denkt dat het nu even rustig zal blijven… Vroniplag-medeoprichter Martin Heidingfelder begint ‘direct‘ met een plagiaatsanalyse van het proefschrift van de nieuwe minister. Heidingsfelder is in onmin geraakt met de oorspronkelijke vroniplaggroep en is net met zijn eigen commerciële bedrijfje gestart: PolitPlag. PolitPlag analyseert –u raadt het al- proefschriften van politici. Wat is dan het verschil met Vroniplag? Wel, Politplag doet het voor geld. Als u een gepromoveerde politieke tegenstander wilt beschadigen, dan kunt u een analyse kopen bij politplag.

Promotiefraudeafbreuk… Dat is echt het enige risico dat bij de PVV lager is dan bij andere partijen.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame, Politiek correct, Reflectie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vroniplag eist nieuw slachtoffer: Annette Schavan, Bundesministerin voor onderwijs en wetenschap, vecht voor haar doctorsgraad

  1. Pingback: Heute Show over Annette Schavan en Karl-Theodor zu Guttenberg | Active Science

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s