Never a dull moment…
Een rechter heeft een uitspraak gedaan over de publiceerbaarheid van een wetenschappelijk paper.
High-end autos gebruiken een electronische startonderbreker met een code. Recent hebben wetenschappers (de hoofdonderzoeker is Flavio Garcia van de Universiteit van Bermingham, maar ook Roel Verdult -die paar jaar geleden de OV-chip kaart kraakte- uit Nijmegen deed mee aan dit onderzoek) laten zien dat de code daarvoor vrij eenvoudig te kraken is.
VW (eigenaar van Bentley) heeft in eerste instantie de wetenschappers verzocht om te publiceren zonder de code openbaar te maken. Toen de wetenschappers daar niet op in gingen, besloot VW het via de rechter te proberen. De uitspraak van rechter Justice Birss is negatief. De paper mag niet gepubliceerd worden wegens de mogelijke consequenties van het werk: Autodiefstal.
Zo’n uitspraak zet wel aan tot nadenken: Hoe vaak zal in de nabije toekomst, met de nieuwe topsectoren zo’n belangenconflict ontstaan? En hoe zal dan de balans tussen publiceren en niet-publiceren uitvallen?
Denk ook even aan de wiskundigen die in de problemen kwamen toen ze een sleutel vonden waarmee digitale encryptie van priemgetallen (nodig voor online-banktransacties) snel te kraken. Ook is er dat team van Rotterdamse virologen dat vorig jaar onder grote druk werd gezet om informatie over het maken van een vogelgriepvirus niet te publiceren.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/06/exportverbod-voor-cruciale-kennis-over-vogelgriepvirus/
dank je, Jona! Je hebt gelijk.