Norbert Lammert (CDU) beschuldigd van plagiaat

CDU-er Norbert Lammert, de voorzitter van de Duitse Bondsdag, is betrokken geraakt een vermeend geval van plagiaat. Hij heeft zijn proefschrift uit 1974 (!) met als titel “Lokale Organisationsstrukturen innerparteilicher Willensbildung” direct on-line gezet, en voor toetsing aangeboden aan de Ruhr-Universität Bochum.

Het proefschrift van Lammert is door plagiaatjager Robert Schmidt (pseudonym) op de website lammertplag uitgeplozen. Maar de soep wordt deze keer niet zo heet gegeten, zo  lijkt het, want de eerste kritiek op lammertplag sijpelt door.

In Duitsland, waar de doctor titel ook van groot belang is voor de ontwikkeling van niet-academische carrières (hier is een lijst van Duitse politici en hun proefschriften), leidt ieder nieuw geval van plagiaat door een politicus tot enige consternatie.

Prof. dr. Fritz Strack (Universität Würzburg) betoogt dat het grote aantal gevallen van plagiaat deels een gevolg is van de te grote waarde die in Duitsland wordt gehecht aan promoties. Een doctor titel is in Duitsland goed voor een verschil in aanvangsjaarsalaris van 8000 tot 18000 euro. Dat trekt veel mensen zonder wetenschappelijke interesse aan. Strack betoogt dat promoties alleen zouden moeten worden gedaan door mensen met een duidelijke wetenschappelijke affiniteit en dat titels alleen zin hebben binnen het wetenschappelijk bedrijf.

Schmidt en diens medestrijder Heidingsfelder (geen pseudonym) waren beide betrokken bij eerdere gevallen van plagiaatplegende politici. Het betrof bijna altijd politici van het CDU of de FDP (hier is een lijst van Duitse politici die hun titel moesten inleveren), en het is geopperd dat Schmidt en Heidingfelder een politieke agenda hebben. Zij ontkennen dat.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame, Reflectie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s