Het geval Mart Bax

Het geval Mart Bax is dan eindelijk ten einde. De beschuldigingen aan het adres van de culturele anthropoloog zijn tegen het licht gehouden. Hier vind u het rapport met de bevindingen van de commissie. In het bijzonder de conclusies zijn opmerkelijk, met erg sterke statements over het veld en de gemeenschap en de managementstijl van Bax. Hier vind u de reactie op de site van retractionwatch …

Pijnlijk allemaal, zeker omdat de zaak Bax al JAREN speelt. In de Duitse media werd er al jaren geleden over de inconsistenties in de publicaties van Bax geschreven… Hier bijvoorbeeld een link naar een artikel uit 2008 (met hinderlijke advertentie!) in de Frankfurter Rundschau dat hier op ingaat.

Oh .. Mocht dat niet? Nou.. Dan zal ik nooit meer data fabriceren….

Karl Dittrich -hoofd van de VNSU- reageerde op NOS radio. Dittrich gaat niet in op de problemen die in het rapport genoemd worden, maar draait, bijna twee jaar nadat geval Stapel losbarstte, het eeuwige machteloze deuntje af: we moeten jonge onderzoekers er op wijzen dat frauderen in de wetenschap niet kan. Alsof er wetenschappers zouden zijn die denken dat het ok is om data uit de duim te zuigen.  En, ook niet onbelangrijk, een code voor jonge wetenschappers voegt niets toe aan de plichten die aan de Dr. titel verbonden zijn.

Weer gaat het niet over controle van output, en formaliseren van procedures. Bax kon bijna ongestoord doen waar hij zin had, niemand controleerde zijn data, bevindingen, stellingen, en hij accepteerde geen kritiek. Daar zit het probleem. En dat moet aangepakt worden.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s