Hopen dat de wereld door leert!

Wekelijks worden enige tienduizenden artikelen geaccepteerd in peer-reviewed journals, degelijk en goed werk waar het algemene publiek nooit wat van hoort. Academische road-kills zoals fraudegevallen of knullige onderzoeken krijgen onevenredig veel meer aandacht.

Het blog Retraction watch laat zien hoe creatief sommige wetenschappers frauderen. Volgens retraction watch werden in 2012 ongeveer 300 papers teruggetrokken, een zeer kleine fractie van het totaal aantal papers dat gepubliceerd werd. Daarnaast is er natuurlijk enorm veel misinformatie die op het internet rondzingt. Zodra de wetenschap raakt aan politieke of religieuze thema’s komt er een enorme en vaak niet erg genuanceerde respons los.

En de wetenschappers? De wetenschappers zijn in dit soort debatten vaak niet of nauwelijks zichtbaar, en veel excellent wetenschappelijk werk verdwijnt achter een paywall, en blijft uit het zicht van de leek.

De thema’s waarbij de reaguurders graag in het toetsenbord grijpen om de wetenschap ter discussie te stellen zijn breed: injecties bij kinderen, klimaat, homeopathie, Darwinisme, criminologie, je kunt het zo gek niet bedenken of de wetenschap wordt bekritiseerd door leken.

Niet eens zo heel zelden worden complete complotten voorondersteld. Wat te denken van UKIP ‘klimaatspecialist’ Lord Monckton, ex adviseur van Thatcher herself. Monckton is ervan overtuigd is dat communisten thema’s als internationale samenwerking en ecologie aangrijpen om werelddominantie te verkrijgen om hun economische anti-kapitalistische agenda door te voeren. En om ‘het westen op te geven.’ In een adem vergelijkt hij klimaatwetenschappers met Nazi’s.

Bekijk dit videootje maar eens. Je ziet ‘There’s a war going on for YOUR brain RIGHT NOW’-Alex Jones van infowars. Hij interviewt Lord Monckton over het klimaat, en gaat in de advertentie direct door met het volgende complot, namelijk dat van de chemische industrie die Fluor in tandpasta dumpt. Allerhande bagger komt langs. Een greep:

  • Elitists, who fly the globe in private jets.
  • Globalist, who stay in 5* hotels with hookers
  • Schools in which children are taught to turn in their parents with the environmental police

U denkt dat ik overdrijf? U weet wel zeker dat bijna niemand naar dit soort onzin kijkt, toch? Hier de eyeopener: Infowars had tot en met januari 2012 meer dan 250.000.000 hits. Nederlands, en dus veel kleiner, maar gelijk in mentaliteit: het blog keizersenkleren. Schrijf je iets wat de auteurs van dit blog niet bevalt, dan vragen ze rustig retraction aan bij het journal.

En de wetenschappers? Die zeggen niets of nauwelijks iets terug. Vaak hebben ze gewoon geen zin in deze flauwekul. Of ze hebben geen platform. En als ze wel een podium hebben liggen er overal bananenschillen op de grond. Hun verhaal is te genuanceerd om het geweld van de propaganda te weerstaan. Wetenschappers zijn precies en proberen feitelijk te onderbouwen dat bepaalde effecten wel of niet reëel zijn. En leg maar eens precies uit hoe het nu zit met de temperatuur van de aarde als je Lord Monckton tegenover je hebt, je in de rede wordt gevallen, en toch binnen de tijd je punt moet maken.

Om het op het punt te brengen: Zet het statement: ‘Er is de laatste 16 jaar geen verwarming van de aarde geweest’ maar eens tegenover

‘Er is een lange termijn trend in het globale gemiddelde van de temperatuur. Hierop zien we het effect van El-Nino duidelijk gesuperponeerd. El Nino leidt tot een verhoging van het gemeten globale gemiddelde van de temperatuur. In het bijzonder 16 jaar geleden was er een bijzonder sterk effect van El Nino. Dat geeft aanleiding tot een artificiële trendbreuk. Compenseren we hiervoor (en daarvoor gebruiken we nogal sophisticated methoden), zie je dat de temperatuurstijging onverminderd voortduurt. Ook van belang in deze discussie is de hoogte van de zeespiegel, die we nauwkeurig meten. De zeespiegel stijgt. Dat komt deels door smelt, maar ook door de uitzetting van het water bij toenemende temperatuur.’

Welk verhaal blijft bij de leek hangen, denkt u?

Alleen hierom is het geweldig dat er een programma is waarin wetenschappers over hun werk kunnen vertellen, en tonen wie ze zijn. De Wereld Leert Door toont op een zeer toegankelijke manier aan het algemene publiek wat wetenschappers doen. Het programma wordt gepresenteerd door Diederik Jekel en Matthijs van Nieuwkerk. Zij geven de wetenschappers een podium, om hun verhaal te vertellen,  en te tonen hoe gepassioneerd ze zijn voor hun vak. En –ook niet onbelangrijk- dat ze zich niet gedragen als Sheldon uit de ‘Big Bang theorie.’

De proefopname, die ik namens FOM en TU/e mocht bijwonen, was erg leuk. In totaal zes kernfusiespecialisten waren voorgedragen door CWI, FOM en TU/e. Hiervan werd OiO Willem Haverkort (FOM / TU/e / CWI) gevraagd voor de tweede uitzending. Willem ging er enthousiast in, en kernfusie leek na afloop bij de meeste tweeps goed aangekomen te zijn. Valt er niet ook nog wat te klagen? Ik vond dat de uitzending met Willem de suggestie wekte dat we de magnetische opsluiting van plasmas niet voor elkaar hebben. Dat is echt niet correct. De controle van plasma positie en vorm is volledig begrepen en uitontwikkeld. We maken probleemloos ontladingen van 400.000.000 graden (In JET, UK). Willem sprak over turbulente modes IN het plasma.

Never mind! DWDL trekt nu ongeveer 150000 kijkers per uitzending. Dat mogen er best meer worden. Ik hoop echt dat het programma een groot succes wordt, en dat het lang in de lucht blijft. Matthijs en Diederik, heel veel succes! Laat de wereld door leren!

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Politiek correct, Reflectie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hopen dat de wereld door leert!

  1. Pyt van der Galiën zegt:

    Goed stuk! Mensen onderschatten inderdaad hoeveel onzin en regelrechte bagger er op internet verspreid wordt, en vooral hoeveel daarvan onweersproken blijft. Holocaustontkenning, wereldomspannende pedocomplotten, uitlevering van Europa aan de islam in ruil voor olie, you name it. En dan gaat het inderdaad om miljoenen mensen die al die kolder voor waar aannemen. Niet alleen natuurwetenschappers, maar bijvoorbeeld ook historici zouden zich wel wat vaker mogen laten horen.

    • Dank voor de vriendelijke woorden, Pyt. Maar voor de duidelijkheid: Jij hebt me hier voor het eerst op gewezen. Ik wist echt niet hoe groot dit is, en heb eigenlijk het afgelopen jaar ‘les gehad’ van je.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s