Een voorbeeld van succesvolle valorisatie: HIT

Wij werken bij FOM DIFFER onder meer aan de ontwikkeling van kernfusie als energiebron. Naast de fysische thema’s zoals turbulentie, zelforganisatie, magnetohydrodynamica zijn er ook prachtige, geavanceerde, engineering uitdagingen. Het ontwerpen van instrumenten voor een kernfusiereactor is zo’n voorbeeld. In ITER zitten de instrumenten in modules (port-plugs). Het onderhoud aan deze port-plugs vindt plaats met tele-operations.

FOM participeert in een Europees consortium voor de ontwikkeling van de module voor Electron Cyclotron stroomdrijving. Hierin richten we ons op de controle van het plasma met het systeem (hele mooie samenwerking met TU/e) en de onderhoudbaarheid van het systeem.

Eigenlijk kun je een instrument voor een fusiereactor zien als een satelliet: het is een geavanceerd systeem dat stralingshard moet zijn, en tegen grote belastingen  bestand moet zijn. Je kunt, nadat je bent begonnen met het experimentele programma van ITER, er niet meer bij zonder enorme kosten. Denk aan de reparatie van de spiegel van de  Hubble-telescoop.

In discussie met ITER bleek dat we vroeg waren -het eerste consortium dat de onderhoudbaarheid geïntegreerd in het design meenam- en dat ITER graag had dat we het systematisch zouden oppakken. Daarom besloten we op zoek te gaan naar kennis van systemengineering, ruimterobotica en missionplanning. We kwamen uit bij HIT, een klein engineering bedrijf van Cock Heemskerk. Cock had ruimte ervaring met de bovengenoemde onderwerpen. Door de kennis van HIT, FOM en virtual reality bedrijf TreeC te verbinden, waren we in staat  het Remote Handling Study Centre te ontwikkelen en plaatsten bij FOM DIFFER.

FOM heeft een aantal contracten op het gebied van Remote Handling ontvangen, van F4E en ITER. Afgelopen week kregen we een contract van ITER om een Japans systeem te analyseren in ons study centre.

Ondertussen ziet Cock andere toepassingen voor de methode, en HIT maakt nu kans op de “nationale succes award” van het RTL-Z programma de succesfactor. Meer info over het programma, met een mooi interview op de Remote Handling-zolder.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Innovatie, Politiek correct en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s