Diederik Alexander Stapel

Diederik Stapel is een voormalig Tilburgs hoogleraar in de sociaal-psychologie. Stapel studeerde in 1991 cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) in zowel de psychologie als de communicatiewetenschap.

In 20 jaar heeft hij een indrukkendwekkend CV opgebouwd (zie de Wiki link voor details) met ondermeer aanstellingen aan de University of Chicago en de University of Michigan, een cum laude promotie, en een aanstelling als Akademieonderzoeker, een hoogleraarschap, een Pionier-subsidie van NWO en een aantal prijzen. Hij publiceerde 130 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en 24 hoofdstukken in verschillende boeken. Hij redigeerde diverse boeken en was redacteur van een aantal internationale tijdschriften en was verantwoordelijk voor 21 promoties, waarvan 14 negatief beinvloed lijken door zijn datamanipulatie.

In september 2011 werd bekend dat Stapel op grote schaal fraudeerde met onderzoeksgegevens. De Universiteit van Tilburg, waaraan hij verbonden was als hoogleraar en decaan, stelde hem op non-actief en deed aangifte wegens valsheid in geschrifte en oplichting. Stapel verloor zijn Doctorstitel wegens gedrag dat in strijd is met de plichten die aan deze titel verbonden zijn.

Van de vier Nederlandse wetenschapsfraudegevallen die de afgelopen tijd het nieuws haalden, heeft Stapel als enige de internationale pers en blogs gehaald. De Washington post refereert aan Stapel als de Lying Dutchman. Het blog van Nature noemt Stapel ‘the Dutch psychology fraudster,’ terwijl Science hem ‘the Dutch lord of the data’ noemt. De New York Times houden het op een probleem van het veld:” A well-known psychologist in the Netherlands whose work has been published widely in professional journals falsified data and made up entire experiments, an investigating committee has found. Experts say the case exposes deep flaws in the way science is done in a field, psychology, that has only recently earned a fragile respectability.”

Dat de Nederlandse wetenschap internationale reputatieschade heeft ondervonden van deze fraudezaak en dat de psychologie een fikse bloedneus heeft opgelopen, lijkt me evident.

Maar dit incident kan wel eens veel groter worden dan een paar tikken op de neuzen van de Nederlanse wetenschap en de psychologie. Er is een anti-science lobby die dit incident aangrijpt om het imago van de wetenschap in zijn geheel te beschadigen. Rush Limbaugh, de uiterst conservatieve commentator en presentator heeft het Stapel-incident in ieder geval al aangegrepen in een smear tegen de wetenschap in het algemeen.

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of shame en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s