Een bewerkt beeld zegt meer dan 1000 woorden….

Een videofilmpje op youtube dat de aanleiding is tot retractie van 43 papers? Nee toch? Ja wis en waarachtig wel! Vorig jaar plaatste een whistle blower met schuilnaam Juuichi Jigen -dat betekent 11 dimensies in het Japans- een filmpje op het web waarin wordt getoond hoe ‘molecular signaling specialist’ Shigeaki Kato van het ‘Institute of Molecular and Cellular Biosciences’ van de University of Tokyo 60 gedupliceerde en bewerkte beelden plaatste in 24 papers in aansprekende tijdschriften waaronder Nature. En nu is de bom gebarsten.

Juuichi Jigen beweert overigens documentatie te hebben voor nog eens 6 cases uit de life sciences, dus dat wordt lachen. Het wordt steeds spannender in de wetenschapsfraude: Het gaat hier om te beginnen om serieus geld (Kato kreeg ongeveer 20 miljoen dollar aan onderzoeksgelden). En we hebben nu ook al een echte whistle blower met een heuse schuilnaam.

De schuilnaam verwijst slechts naar een ander geval van wetenschapsfraude en niet -zoals het eigenlijk betaamt- naar een pornofilm. We hebben dus nog een weg te gaan in de wetenschap. Maar we komen er!

Over Marco de Baar

http://de.linkedin.com/pub/marco-de-baar/5/141/b33
Dit bericht werd geplaatst in Hall of fame, Hall of shame en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s